“Tempus fugit” είναι μια φράση που προέρχεται από ποίημα του ρωμαίου ποιητή Βιργίλιου, και αναφέρεται στο πέρασμα του χρόνου και στο πόσο γρήγορα (τελικά) περνά η ζωή. Η βασική του ερμηνεία ότι ο χρόνος περνάει είτε το θέλουμε είτε όχι, πολύ συχνά χωρίς να το καταλάβουμε και, επομένως, χρειάζεται να επικεντρωθούμε στο να ζήσουμε όσο καλύτερα (ή πληρέστερα) μπορούμε.
Από την άλλη όμως, και δη στην καθημερινότητά μας, όλοι έχουμε βιώσει την αίσθηση ότι ο χρόνος όχι απλά περνάει αλλά φεύγει μέσα από τα χέρια μας και ότι δεν μας φτάνουν οι μέρες ώστε να κάνουμε όλα όσα χρειάζεται να ολοκληρώσουμε. Η σπατάλη χρόνου μπορεί να προκαλέσει άγχος, απογοήτευση και να μας αποτρέψει από το να επιτύχουμε τους στόχους μας.
• Οι άσκοπες δραστηριότητες: Περιλαμβάνουν το συνεχές και άσκοπο scroll ή την αποχαυνωτική παρακολούθηση video στα social media.
• Η αναβολή: Όταν συνεχώς αναβάλλουμε σημαντικές, δύσκολες ή εργασίες που δεν μας αρέσουν για αργότερα.
• Η δυσκολία στην οργάνωση: Η έλλειψη ενός καλού προγράμματος ή μιας λίστας με προτεραιότητες μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση και απώλεια χρόνου.
• Οι αντιπερισπασμοί: Τα συνεχόμενα εξωτερικά ερεθίσματα, κυρίως από ειδοποιήσεις κινητού, μηνύματα, e-mail, τηλεφωνικές κλήσεις, μπορούν να μας αποσπάσουν την προσοχή και να μας κάνουν να χάσουμε πολύτιμο χρόνο.
1. Αναγνώρισε τους «κλέφτες» του χρόνου σου: Παρατήρησε πού πηγαίνει ο περισσότερος χρόνος σου και προσπάθησε να εντοπίσεις τις δραστηριότητες που σε αποσπούν.
2. Σχεδίασε ένα πρόγραμμα: Δημιούργησε ένα ρεαλιστικό καθημερινό ή εβδομαδιαίο πρόγραμμα που να περιλαμβάνει τους στόχους σου και τις εργασίες που πρέπει πρώτα να ολοκληρώσεις, προτού προχωρήσεις σε άλλες.
3. Προσδιόρισε τις προτεραιότητές σου: Κατάταξε τις εργασίες σου ανάλογα με τη σημασία και το πόσο επείγουσες είναι.
4. Χρησιμοποίησε τεχνικές διαχείρισης χρόνου: Υπάρχουν πολλές τεχνικές όπως η τεχνική του Pomodoro, η οποία χωρίζει τον χρόνο σε μικρά διαστήματα εργασίας με σύντομα διαλείμματα.
5. Δημιούργησε έναν χώρο εργασίας χωρίς αποσπάσεις: Βρες ένα ήσυχο μέρος όπου μπορείς να εργαστείς χωρίς διακοπές.
6. Μάθε να λες “όχι”: Δεν χρειάζεται να αναλάβεις όλες τις υποχρεώσεις. Μάθε να λες όχι όταν νιώθεις ότι δεν έχεις χρόνο.
7. Ανταμείψε τον εαυτό σου: Όταν ολοκληρώνεις τους στόχους σου, αντάμειψε τον εαυτό σου με κάτι που απολαμβάνεις.
Η σπατάλη χρόνου είναι ένα σύνθετο ζήτημα που αποτελείται τόσο από πρακτικούς παράγοντες όσο και από ψυχολογικές συνθήκες
Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για συγκεκριμένες τεχνικές διαχείρισης χρόνου και τα βαθύτερα αίτια που μπορεί να προκαλούν την σπατάλη του, δεν έχεις παρά να επισκεφτείς την ιστοσελίδα www.homohappiens.gr και να δηλώσεις συμμετοχή στο αμέσως επόμενο διαθέσιμο σεμινάριο.
Μείνετε σε επαφή, μάθετε τα νέα μας και ενημερωθείτε εγκαίρως για τους επόμενους κύκλους σεμιναρίων.